Biserici din Hunedoara

Dacă ai ajuns în Hunedoara și vrei să vizitezi mănăstiri, schituri sau alte locuri interesante din România, îți propunem și cinci biserici care merită văzute în împrejurimi:

Biserica Densuș

Este cea mai veche biserică din România în care se mai țin slujbe religioase, având hramul Sfântului Nicolae.

A fost construită în secolul al XIII-lea , pe ruinele unei construcții antice, folosindu-se materiale, coloane și statui de la Sarmizegetusa. Construită în stil romanic, a fost pictată în 1443 de zugravul Ștefan, unul din primii zugravi români cunoscuți.

Se află la 10 km de Hațeg.

Biserica Gurasada

Are hramul Sfântului Arhanghel Mihail si este una dintre cele mai vechi biserici de piatră, datând din secolul al XIII-lea.

Se află la 30 km de Deva.

Biserica Sântămăria Orlea

Ctitorită în stil romanic târziu, la sfârșitul secolului al XIII-lea, a fost catolică, ortodoxă și acum aparține cultului reformat. Picturile murale îmbină stilul bizantin cu cel italian și reprezintă cel mai vechi ansamblu creștin din România – anii 1300-1330.

Se află la 3 km de Hațeg.

Biserica Strei

Ctitorie cnezială, construită în stil romano-gotic pe locul unei vechi așezări romane, este unul din cele mai vechi și reprezentative monumente de arhitectură transilvană.

A fost pictată la sfârșitul secolului al XIV-lea de pictorul Grozie.

Are hramul Adormirii Maicii Domnului și se află la 16 km de hunedoara, lângă Călan.

Biserica Streisângeorgiu

Are hramul Sfântului Gheorghe și a fost construită între 1313-1314, pe locul unei biserici din lemn din secolul al XII-lea, fiind pictată tot atunci de meșterul zugrav Teofil.

Este socotită cel mai vechi ansamblu pictural din întreaga țară, afându-se în orașul Călan.