Mănăstirea Înălțarea Domnului, Cota 1000 – perla ortodoxă dintre munți

Mitropolia Munteniei și Dobrogei
Arhiepiscopia Târgoviștei
Județul Dâmbovița

15 viețuitori

 

Mănăstirea Înălțarea Domnului de la Cota 1000 se află undeva în partea de nord a judeţului Dâmboviţa, într-un spaţiu de legendă, numit Platoul Haiducilor, aproape de culmile Bucegilor. Locul nu‑i ales întâmplător, pentru că aici, în vremuri de demult, se nevoiau pustnici şi chiar a existat un schit, incendiat de turci în anul 1647, pe vremea lui Matei Basarab.

Istoria acestui așezământ monahal este una tumultuoasă, așa cum sunt toate poveștile despre cetățile închinate lui Dumnezeu. Rădăcinile Mănăstirii de la Cota 1000 sunt legate de numele voievodului valah Basarab I, care a pornit, în anul 1332, o vânătoare domnească dinspre Câmpulung Muscel spre Muntele Păduchiosu. În timp ce urmărea un cerb a văzut mai mulți pustnici, făgăduindu-i lui Dumnezeu că le va construi o biserică unde aceștia să se poată ruga. Tot legenda amintește că poienița unde a ridicat Basarab I acea bisericuță din lemn s-a numit în vremuri de demult Platoul Haiducilor, fiind chiar la hotarul dintre Țara Românească și Ardeal. Pe aici se desfășurau drumurile comerciale, care legau cele două teritorii.

Peste ani, în 1992, o simplă mireancă, zugrăviță de meserie, o femeie harnică și foarte credincioasă a plecat în pelerinaj în Țara Sfântă, ajungând și în Pustiul Hozevei, acolo unde s-a nevoit Ioan Iacob Hozevitul, un mare sfânt al neamului românesc. Când s-a întors acasă, Angela Cojocaru a primit în vis mesajul lui Dumnezeu, să construiască o mănăstire închinată Sfântului Ioan Iacob Hozevitul. Și uite așa au ajuns mai marii bisericii să urce la munte și să caute locul unde existase ctitoria lui Basarab I.

Pe Păduchiosu, pe locul unde în 1332 Basarab I construise o mănăstire, comuniștii înființaseră o fermă pentru îngrășarea bovinelor, care a rezistat și după revoluția din 1989. Hotărârea fusese luată, iar pe 20 iulie 1994, s-a pus piatra de temelie pentru ridicarea noii mănăstiri.

Biserica are trei turle, o lungime de 22 m și o înălțime de 18 m. Pictura aparține lui Sorin Gorge.

Din păcate, părintele stareț Filip Tohăneanu a pierit un an mai târziu, în martie 1995, într-un tragic accident de circulație.

Părintele Cristofor și obștea ce se formase la Cota 1000 au cerut binecuvântare Înalt Preasfințitului Vasile al Târgoviștei să plece în pustiul Tarcăului, acolo unde viețuiau câțiva călugări cu experință, duhovnici foarte căutați de cei care porneau pe drumul monahismului.

În aprilie 1996, ajunge la Mănăstirea Înălțarea Domnului, părintele Dobre Melchisedec, care ostenește de atunci pentru dezvoltarea obștei de la Cota 1000. Părintele Melchisedec nu s-a născut dâmbovițean, dar se consideră dâmbovițean sută la sută, fiind călugărit la Mănăstirea Stelea din Târgoviște.

După călugărie, părintele Melchisedec a fost trimis la Cobia, unde Arhiepiscopia Târgoviștei dorea să reînființeze mănăstirea ctitorită de Badea Boloșin Stolnicul. Învățat fiind de către duhovnicul său spiritual că pacea este întotdeauna de patru ori mai mare decât dreptatea, părintele Melchisedec a plecat de la Cobia, fiind rânduit la Mănăstirea Peștera din Bucegi. Voia lui Dumnezeu a fost în schimb alta.

Ceea ce s-a întâmplat la Cota 1000 este o adevărată minune. Biserica mănăstirii cu hramurile Înălțarea Domnului, Sfântul Ioan Iacob Hozevitul și Soborul Sfinților Arhangheli a fost ridicată din temelie în 3 luni și 20 de zile, cu ajutorul Armatei. În toată istoria României, doar voievozii Ștefan cel Mare și Constantin Brâncoveanu reușiseră să construiască biserici în doar 3 luni.

Așa a vrut Dumnezeu, ca Dobre Melchisedec să nu ajungă aviator, ci stareț al unei mănăstiri. La fel s-a întâmplat și cu ceilalți viețuitori de la Cota 1000. Au trăit printre oameni, iar la un moment dat s-a produs revelația, scânteia care i-a adus în curtea lui Dumnezeu. În sfânta biserică a Mănăstirii de la Cota 1000 există câteva icoane de mare preț duhovnicesc, copii ale unor icoane făcătoare de minuni.

Părintele Dobre Melchisedec este un munte de înțelepciune. În preajma sa, ascultându-l, timpul parcă nu există. Sfaturile sale îți curăță sufletul, îți deschid mintea, îți croiesc culoar către Dumnezeu.

Mănăstirea Înălțarea omnului adăpostește părticele din moaștele Sfinților 40 de Mucenici, Sfântul Mercurie, Sf. Tarah și Sf. Andronic.

Adresa: comuna Moroeni, 137310, județul Dâmbovița

Căi de acces: DN71 Tărgoviște (57 km) – Moroeni (16 km) – Sinaia (8 km); 400 m drum pietruit până la mănăstire din DN71 spre vest

Coordonate GPS: 45°18’23.11″N, 25°30’37.79″E

Stareț: protosinghelul Melchisedec Dobre

Contact: 0762.222.555 ; 0741.033.777