Mănăstirea Nămăiești – loc legendar, încărcat de mister

Mitropolia Munteniei și Dobrogei
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului
Județul Argeș

20 viețuitoare

 

Mănăstirea Nămăiești are două hramuri: Intrarea Maicii Domnului în Biserică și Izvorul Tămăduirii. Aceasta se află în satul Nămăiești, comuna Valea Mare-Pravăț, într-o zonă cu priveliști minunate, pe valea Dâmboviței.

Biserica mănăstirii este săpată în piatră, în stânca muntelui. Documentele istorice în legătură cu satul Nămăiești și cu Mănăstirea Nămăiești atestează anii 1503-1547 în hrisoavele domnitorilor Radu cel Mare și Mircea Ciobanu. Biserica mănăstirii este considerată monument istoric din secolul al XIV-lea.

Date exacte despre întemeierea Nămăieștiului nu se cunosc până în prezent, însă tradiția păstrează numele întemeietorul mănăstirii ca fiind domnitorul Negru Vodă.

Începuturile mănăstirii sunt învăluite în legendă, spunându-se că trei păstori ajunși la Nămăiești au rămas peste noapte cu oile deasupra unei stânci. Toți trei au avut același vis: au auzit bătăi de clopot și un glas de înger care le-a spus că la sânul acelei stânci, de veacuri, stă ascunsă o icoană zugrăvită după adevăratul chip al Maicii Domnului. A doua zi, când ciobanii s-au trezit, și-au povestit unul altuia visul, s-au speria strașnic și au mutat oile mai departe, dar a doua noapte au visat același lucru. Visul s-a repetat de trei ori, în cea de-a treia noapte Maica Domnului însăși le-a arătat chiar locul de intrare în peșteră. Astfel, au coborât și au gasit icoana, după care au ridicat biserica în stâncă.

Icoana visată de ciobani este chiar aceea care se află în biserică, în partea stângă, considerată ca fiind una dintre cele mai vechi icoane, nu numai din țară, ci și din întreaga creștinătate. Icoana o înfățișează pe Maica Domnului cu Pruncul Iisus în brațe.

icoana

Legenda spune că icoana ar fi fost adusa aici de Sfântul Apostol Andrei pe vremea când acesta propovăduia cuvântul Domnului pe meleagurile Nămăieștiului, în taină, în grote, din cauza persecuțiilor, poate chiar din epoca primilor daci creștinați. Se spune că icoana ar fi una din cele 12 icoane pictate de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca la dorința Sfintei Fecioare. Fecioara a dorit ca cei 12 apostoli care urmau să plece să propavăduiască Evanghelia să aibă cu ei câte o icoană si de aceea l-a rugat să picteze câte una pentru fiecare. Pe drumul înspre munți, Sfântul Apostol Andrei, s-a oprit să se odihnească lângă un templu păgân închinat zeului Zalmoxis. Găsind o grotă și, crezând că ar putea găsi pe cineva înăuntru pentru a-l creștina, a intrat. Negăsind pe nimeni, s-a întors și a rostit următoarele cuvinte: “nemo est”(nu este nimeni), de unde a apărut cuvântul nămăiești, adică Nămăieștiul de astăzi. Apoi a lăsat icoana în partea de nord, cam pe unde se află acum biserica Mănăstirii Nămăiești.

În anul 1916 clădirile și bisericuța din stâncă au fost grav afectate de un incendiu provocat de bombardamentele armatei germane, fiind refăcute între anii 1917-1921.

În anul 2001 au avut loc ample lucrări de restaurare. Tot atunci a fost restaurată și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Toți cei care au venit la Mănăstirea Nămăiești, un loc minunat unde îl poți simți pe Dumnezeu atât de aproape, și s-au închinat negăsindu-și pacea și liniștea sufletească (mame cu copilași bolnavi, femei care doreau să rămână însărcinate, familii greu încercate, ș.a.) sunt martori ai minunilor săvârșite de Maica Domnului.

Triunghiul magic format de Mănăstirea CetățuiaMănăstirea NămăieștiMănăstirea Corbii de PiatrăSe spune că cele trei mănăstiri rupestre din județul Argeș formează un triunghi echilateral, cu latura de 20 km. Se pot vizita separat, dar vă recomandăm să le vedeți pe toate trei în aceeași zi, în primul rând pentru că nu sunt distanțe mari între ele și, mai ales, ca există o puternică interconexiune energetică între acestea, ca și cum vibrațiile diferite s-ar completa, aducând în inima celui care le privește cu ochii minții deschiși, o liniște de nedescris. Este un traseu plăcut de primăvară sau toamnă, care combină istoria cu spiritualitatea ș misticismul și care se poate face într-o singură zi din București.

 

De văzut: Izvorul Tămăduirii care este în spatele mănăstirii, un pic mai la vale

Împrejurimi: 

  • Casa memorială George Topârceanu, Valea Mare
  • Mausoleul Mateiaș

Adresă: sat Nămăiești, comuna Valea Mare-Pravăț, 117811, județul Argeș

Acces: București-Târgoviște-Câmpulung-Muscel (DN71, DN72A, DC19), 143 km. Mănăstirea Nămăiești se află la intrarea în Câmpulung-Muscel dinspre Târgoviște (68 km) și Brașov (80 km)

Coordonate GPS: 45°18’20″N, 25°6’42″E

Stareță: monahia Lucia Nedelea

Contact: 0248.557.101

Cazare: 20 locuri