Mănăstirea Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir – Vatra Dornei

Mitropolia Moldovei și Bucovinei
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților
Județul Suceava

5 viețuitoare

 

Mănăstirea Sfântul Dimitrie, cu hramul Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, se află în Vatra Dornei, pe valea râului Bistrița, județul Suceava. Conform tradiției se istoricește că în aceste împrejurimi a existat o vatră de așezământ sihăstresc, de unde se trage și numele străzii pe care este situată mănăstirea: strada Chiliei, de la numele chiliilor în care s-au ostenit vechii călugări.

Odată cu trecerea vremii, Dumnezeu nu a lăsat acoperită urma acestor tradiții, și precum „lumina nu se ascunde în obroc, ci se pune să lumineze celor din casă” , așa a luminat și mintea primarului Tomoioagă Gheorghe, din comunca Ciocănești, care a decis să deschidă acest Sfânt Locaș.

Lucrările de construcție au început cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților în anul 1997 și au fost finalizate în anul 2003. Tot la sfârșitul acestui an, pe data de 7 decembrie, a avut loc slujba de sfințire a mănăstirii, fiind terminate și picturile bisericii, care au fost efectuate de pictorul Viorel Costan din Botoșani. Slujba a fost oficiată de Prea Sfințitul Gherasim Putneanul (acum trecut la cele veșnice), însoțit de un sobor de arhierei și preoți.

La începutul anului 2004, pe data de 10 ianuarie, sub ascultarea Înalt Prea Sfințitului Pimen, au fost trimise de la Mănăstirea Dragomirna, maica stareță stavrofora Andreea Rotar, împreună cu un grup de maici, care au încercat să aprindă scânteia de monahism, stinsă pe aceste meleaguri în urmă cu multe veacuri.

În incinta Mănăstirii Sfântul Dimitrie mai există și un așezământ social, Fundația Ciocănești-Bucovina, care are în îngrijire 33 de bolnavi, lucrările de bună funcționare a acestui așezământ fiind coordonate de maica stareță.

Complexul cuprinde o biserică, un cămin de bătrâni, chilii etc.

Duhovnicul mănăstirii este protosinghelul Nichifor Popescu.

 

 

 

 

Adresa: str. Chiliei, nr. 11B, Vatra Dornei, 725700, județul Suceava

Căi de acces: în centrul orașului Vatra Dornei

Coordonate GPS: 47°20.36.96″N, 25°22’39.64″E

Stareță: stavrofora Andreea Rotar

Contact: 0741.979.183

Site web: www.manastireasfdimitrie.ro