Mănăstirea Sita Buzăului – marea lavră din inima ţării

Mitropolia Ardealului
Episcopia Covasnei și Harghitei
Județul Covasna

30 viețuitoare

 

Mănăstirea Sita Buzăului, cu hramul Schimbarea la Față, se află în comuna Sita Buzăului, pe raza Protopopiatului Întorsura Buzăului din Episcopia Covasnei și Harghitei.

Mănăstirea a fost ridicată prin nevoința credincioșilor din zonă, care își doreau să aibă și ei o mănăstire. Inițiativa înființării mănăstirii a aparținut părintelui Tohanean Florin, parohul din localitatea Sita Buzăului și actualul protopop al Protopopiatului Întorsura Buzăului. Terenul mănăstirii și casa cu trei încăperi, în care s-a construit un paraclis de rugăciune, reprezintă donația părintelui ieromonah Arsenie Muscalu și a familiei sale.

La 3 septembrie 1997 s-a sfințit locul mănăstirii de către Prea Sfințitul Ioan Selejan și un sobor de preoți. Administrarea așezământului monahal a revenit pentru început pr. Florin Tohaneanu.

Din 1998 s-au perindat pe aici două serii de călugări dar, din cauza condițiilor grele de climă, nu au rezistat.

Din anul 2000 a fost adusă în această mănăstire o obște de maici. Tot în acest an a venit aici, numit de Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Ioan Selejeanul, al Episcopiei Covasnei și al Harghitei, părintele Serafim Trif care s-a nevoit în Muntele Athos și la Mănăstirea Frăsinei – Vâlcea.

În toamna anului 2001, maica Loida Iovănesc este numită stareța acestei mănăstiri cu obște de maici, de către Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei.

Cel mai impresionant lucru întâlnit la mănăstirea covăsneană este viaţa duhovnicească a obştii monahale. Programul duhovnicesc şi liturgic, precum şi întreaga pravilă a maicilor sunt făcute după modelul lavrelor de la Muntele Athos. Această viaţă duhovnicească deosebită este şi motivul pentru care sute de pelerini din toată ţara vin mereu aici pentru a se ruga şi pentru a fi binecuvântaţi de acest mare dar al trăirii cu Dumnezeu.

Sfintele slujbe se desfășoara conform tradiției vechi monastice de la Muntele Athos: dimineața, la ora 4:00 se începe cu Miezonoptica, urmează Utrenia, Ceasul întăi – Sfânta Liturghie, iar la ora 15:30 începe Vecernia, Ceasul nouă, Pavecernița cu Canoanele Maicii Domnului.

Cu ocazia hramului mănăstirii, din 2002, a fost pusă piatra de temelie a noii biserici.

În timp, au fost construite biserica din cărămidă, un corp de chilii ce cuprinde și un paraclis de iarnă, o clopotniță ce adăpostește trei clopote, o bibliotecă și ateliere de pictură și broderie.

Pictarea bisericii a început în anul 2007, fiind realizată de o echipă de pictori conduși de Vasile Buzuloi, pictor zugrav bisericesc de categoria I.

La propunerea Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Ioan, în anul 2011, anul canonizarii Mitropolitului Andrei Șaguna, în pridvorul clopotniței s-au realizat mai multe fresce cu momente din activitatea acestuia.

În fiecare an, la 6 august, cu ocazia hramului „Schimbarea la Față”, pe dealul mănăstirii urcă sute de pelerini din județele Covasna, Brașov, Buzău, dar și din alte locuri ale țării, care cauta liniștea pe acest „Tabor” de lângă Carpații de Curbură.

Adresa: comuna Sita Buzăului, 527155, județul Covasna

Căi de acces: DN10 Întorsura Buzăului, spre sud-est Sita Buzăului (4 km)

Coordonate GPS: 45°37’57″N, 26°3’26″E

Stareță: monahia Loida Iovănesc

Date de contact: 0267.373.179